Menu

Nasze hity

Żul na ostro

Żulik własnego wypieku, czyli słodkie pieczywo z bakaliami ( lokalny łódzki przysmak) , serwowany na ciepło z kaszanką, konfiturą z czerwonej cebuli, z dodatkiem sałatki z zielonej sałaty i pomidorków koktajlowych z sosem ostrym na bazie majonezu

Zalany żul

Żulik własnego wypieku, słodkie pieczywo z bakaliami,( lokalny łódzki przysmak) serwowany na ciepło , z kotletem z białej kiełbasy, sosem zalewajkowym, ogórkiem kiszonym, surówka colesław, podawane z pieczonymi ziemniakami

Nie dosyć, że żul to jeszcze burak

Żulik własnego wypieku, słodkie pieczywo z bakaliami ( lokalny łódzki przysmak) serwowany na ciepło, kotlet z kaszy jaglanej i buraka, ogórek małosolny, pieczona papryka, ser pleśniowy, podawane z pieczonymi ziemniakami.

Pielmieni z masłem

Pielmieni, czyli malutkie pierożki faszerowane mięsem wieprzowym, z czosnkiem  serwowane z masłem i pieprzem.

Zalewajka

Tradycyjna zalewajka z kiełbasą, czyli zupa na bazie pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków, zalanych czystym żurem z zakwasu chlebowego, z dodatkiem jajka, podana z pajdą chleba na zakwasie

Chała z wieprzem

Chałka serwowana na ciepło z szarpaną wieprzowiną i chutneyem z fasolki, z dodatkiem kiełków, marynowanej cebuli, roszponki i rukoli, pomidorków koktajlowych oraz sosu winegret.

Pani Kromka

Gorące grzanki z chleba na zakwasie podawane z wędzoną szynką, serem i beszamelem, z dodatkiem sałatki z zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych i sosem vinegret

Pan Kromka

Gorące grzanki z chleba na zakwasie podawane z wędzoną szynką, serem, beszamelem i jajkiem sadzonym, z dodatkiem sałatki z zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych i sosu vinegret

Galante śniadanie

Zestaw śniadaniowy składający się z bajgla z własnego wypieku, dwóch białych kiełbasek, domowego pasztetu, jajka sadzonego, żółtego sera w plastrach, masła, twarożku z dodatkiem sałatki z sałaty i pomidorków koktajlowych z sosem winegret, oraz sosu chrzanowego i musztardy.

Śniadania słone

Bakłażan - kanapka

Bajgiel z własnego wypieku z hummusem, pieczonym bakłażanem i pieczoną papryką, z dodatkiem marynowanej cebuli i marchewki.

Kanapka z domowym pasztetem

Bajgiel z własnego wypieku, masło, pasztet wieprzowy, sos chutney, sałata

Kanapka trio serowe

Bajgiel z własnego wypieku, masło, sałata, ser żółty, camembert, lazur, karmelizowana cebula, sałata

Kanapka z szynką i serem

Bajgiel z własnego wypieku, masło, sałata, szynka wędzona, ser żółty, ogórek kiszony

Ale jaja

Jajecznica z 2 jaj smażona na maśle, z jajkiem sadzonym podawane z bajglem z własnego wypieku, masło, z dodatkiem sałatki z sałaty i pomidorków koktajlowych z sosem winegret.

Jajo z boczkiem

Trzy jajka usmażone na wędzonym boczku podawane z bajglem z własnego wypieku, masłem, z dodatkiem sałatki z sałaty i pomidorków koktajlowych z sosem. winegret

Galante śniadanie

Zestaw śniadaniowy składający się z bajgla z własnego wypieku, dwóch białych kiełbasek, domowego pasztetu, jajka sadzonego, żółtego sera w plastrach, masła, twarożku z dodatkiem sałatki z sałaty i pomidorków koktajlowych z sosem winegret, oraz sosu chrzanowego i musztardy.

Wiejski bajgiel

Bajgiel z własnego wypieku, twarożek, pieczona papryka, pomidor, jajko szadzone, sałatka z ogórkiem, rzodkiewką z sosem vinegret

Wiejski bajgiel z boczkiem

Bajgiel z własnego wypieku, twarożek, pieczona papryka, pomidor, jajko szadzone, boczek, sałatka z ogórkiem, rzodkiewką z sosem vinegret

Keto śniadanie

3 jajka sadzone, boczek smażony, biała kiełbasa, ser żółty, ser camembert, pomidor, ogórek, szpinak

Paryż z gruchą

Kanapka na ciepło podawana z serem camembert i karmelizowaną w miodzie gruszką, posypana orzechami włoskimi, z dodatkiem mix sałat

Śniadania słodkie

Smak dzieciństwa

Puszyste placuszki z jabłkami podawane na ciepło z cukrem pudrem, z dodatkiem owoców i jogurtu.

Ale chała

Chałka smażona na maśle w mleku i jajku, posypana cynamonem, z dodatkiem owoców sezonowych i jogurtu.

Sałatki

Szarpany wieprz

Sałatka z szarpanej wieprzowiny z dodatkiem chutney z fasolki, zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych oraz kiełków, posypana ziarnami słonecznika i dyni, doprawiona oliwą oraz miodem, podawana z chałką.

Napoje

Napój Jałowiec 0,33 ml

wyprodukowany przez rzemieślniczą firmę na bazie szyszek chmielu i jałowca. Napój gazowany,  Bezalkoholowy Smaki: naturalny, z pokrzywa, z żurawiną, z kawą

Menu wiosenne

Wiejski bajgiel / boczek

Bajgiel, czyli pyszna, puszysta bułka własnego wypieku, serwowany z serkiem wiejskim, szczypiorkiem, sadzonym jajkiem i boczkiem, z dodatkiem sałatki z rzodkiewki, zielonego ogórka, pomidora, miksem różnych sałat i sosem vinegret.

Wiosenny bajgiel

Bajgiel, czyli pyszna, puszysta bułka własnego wypieku, serwowany z pastą z zielonego groszku, szczypiorkiem i jajkiem na twardo, z dodatkiem sałatki z rzodkiewki, zielonego ogórka, pomidora, miksem różnych sałat i sosem vinegret.

Zielono mi

Świeżutka chałka na ciepło z humusem, blanszowanym szpinakiem i jajkiem sadzonym, z dodatkiem sałatki z rzodkiewki, zielonego ogórka, pomidora, miksem różnych sałat i sosem vinegret.

Szakszuka

Szakszuka, czyli jajko gotowane na patelni wraz z pomidorami, papryką, cukinią i cebulą, posypane zieloną pietruszką, z kiełbasą jałowcową oraz dodatkiem świeżego pieczywa własnego wypieku.

Szakszuka wege

Szakszuka w odsłonie wegetariańskiej, czyli jajko gotowane na patelni wraz z pomidorami, papryką, cukinią i cebulą, posypane zieloną pietruszką, z dodatkiem świeżego pieczywa własnego wypieku.

Tosty classico

Klasyczne tosty z chleba pszennego z szynką i żółtym serem, z dodatkiem sałatki z rzodkiewki, zielonego ogórka, pomidora, miksem różnych sałat, sosem vinegret oraz sosem z prażonej cebulki.

Sałatka z kurczaka

Sałatka z grillowanego kurczaka z dodatkiem jajka na twardo, rzodkiewki, zielonego ogórka, chrupiących grzanek, podawana z sosem ziołowo-jogurtowym i sosem vinegret.

Wiosenny śledź

Kanapki ze śledziem, młodą cebulką i zieloną pietruszką podawane na chlebie na zakwasie własnego wypieku.

Zielone pierogi

Pierogi nadziewane farszem z młodego szpinaku, z serem gorgonzola i czosnkiem, zapiekane z żółtym serem.

Pierogi z mięsem

Pierogi nadziewane farszem mięsnym z pieczonych żeberek, z dodatkiem smażonej cebuli.

Pierogi ukraińskie

Pierogi ukraińskie nadziewane białym serem, ziemniakami i boczkiem, z dodatkiem smażonej cebuli.

Menu jesienne

Jajka po turecku

3 jajka w koszulce, jogurt naturalny doprawiony czosnkiem, masło aromatyzowane przyprawami, bajgiel własnego wypieku

Letnie jaja

3 jajka sadzone , pesto, papryka pieczona, feta, szpinak, bajgiel, czyli pyszna, puszysta bułka własnego wypieku, 

Bajgiel z łososiem

Bajgiel, czyli pyszna, puszysta bułka własnego wypieku, serwowany z łososiem marynowanym Gravlax, sos tatarski, rukola, sałatka z pomidora i ogórka

Kasza manna z cynamonem lub z malinami

Kasza manna, mleko, cynamon lub sok malinowy

Faszerowana papryka

Papryka, mięso wieprzowe, ryż, sos pomidorowy, przyprawy

Leniwy makaron

Makaron, ser biały, jogurt, cynamon, cukier

Leśny makaron

Makaron tagiatella, polędwiczka wieprzowa, grzyby, wino, szałwia, śmietana, przyprawy 

Pęczak z grzybami

Kasza pęczak, soczewica, grzyby, cebula, jogurt, zioła, przyprawy

Zupa dnia

propozycja szefa kuchni

Jesienny śledź

Śledź marynowany, cebula, sos tararski, olej, przyprawy, pieczywo

Leśna grzanka

Grzyby, czosnek, zioła, pieczywo

Bałuckie foie gras

Mus z wątróbek, grzanka, zioła

Sałatka kipi kasza

Kasza pęczak, soczewica, rukola, pomidor, ogórek zielony, feta, cebula, natka, vinegret

Sałatka do bani

Dynia marynowana, burak, gorgonzola, pestki dyni, sałatka, sos vinegret